Всичко това ще създаде много възможности пред Африка. Остава отворен

...
 Всичко това ще създаде много възможности пред Африка. Остава отворен
Коментари Харесай

Все по-млада и все по-важна: Африка ще промени света

 

Всичко това ще сътвори доста благоприятни условия пред Африка. Остава отворен въпросът по какъв начин тя ще се възползва.


Към 2050 година се чака християните в Субсахарска Африка да са 1.3 милиарда или 38 на 100 от всички в света. Към 2020 година те са 643 млн. Към 1990 година са едвам 7.4 млн. " data-reader-unique-id= " 88 " />

© Reuters

„ Дядо Коледа “ в мол в Найроби.

Към 2050 година се чака християните в Субсахарска Африка да са 1.3 милиарда или 38 на 100 от всички в света. Към 2020 година те са 643 млн. Към 1990 година са едвам 7.4 млн.

 

И доста проблеми

 

Младото население на Африка желае глас и късмет. И Организация на обединените нации предизвести неотдавна, че, с цел да не се трансформира това човешко благосъстояние в бомба със закъснител, в случай че не се хастари с такива благоприятни условия.

Някои от тези благоприятни условия към този момент са предоставени и това внезапно усилва популацията ѝ. В средата на 80-те, когато с самодейността Live Aid се набират средства за Етиопия по света, популацията ѝ е 40 млн. души . Днес е 120 млн . През същата година в Нигерия живеят 85 млн . души; през днешния ден – 213 млн . Седемте милиона в Нигер през същата година през днешния ден са 27 .

Промяната в опазването на здравето, известното възстановяване на продоволствената сигурност, внезапното ограничение на детската смъртност, отвориха нови благоприятни условия. Близо половината африканци приключват гимназия (при 27% през 2000 г.). Нищо от това обаче не отстранява бедността; Нигер е на дъното на Индекса на човешкото развиване на Организация на обединените нации.

„ Африка има потребност от индустриализация и продукция с добавена стойност “, сподели за „ Дневник “ Овигуе Егуегу, анализатор на политики в консултантската организация Development Reimagined.

2.4 милиарда души ще живеят тук през 2050 година, единствено след 30 години, и би трябвало да се работи незабавно. Удвояването на хората ще е напън върху политическата система.

Овигуе Егуегу,

анализатор, Development Reimagined

 

На доста от страните липсват въображение, воля, потенциал за положителни политики. Има и структурни проблеми: да вземем за пример в натрупването на капитал. „ Военни преврати и военни държавни управления няма да решат тези проблеми… Не мисля, че тези водачи ще тласкат процеса напред. “

 Гласоподаватели в Киншаса, Демократична република Конго

© Reuters

Гласоподаватели в Киншаса, Демократична република Конго

 

Десетки милиони фамилии още нямат достъп до обучение. Пътищата водят до крайбрежието от времето на колониализма, вместо да свързват страните. Както написа „ Ню Йорк таймс “ за шестотинте милиона африканци, които още нямат електричество: „ средностатистическият американски ледник използва повече сила от средностатистическия човек в Африка “.

Какво тъкмо ще работят тези хора? Въпросът към този момент основава напрежение.

 Огромен компютърен пазар – прочут като

© Reuters

Огромен компютърен пазар – прочут като „ Компютърното село “ – край Лагос, Нигерия

 

Общ знаменател

 

Според неотдавнашен отчет на Организация на обединените нации смяната ще пристигна единствено в случай че „ тези генерации бъдат изцяло овластени да осъществят капацитета си “ и младите бъдат включени във вземането на решения.

Континентът обаче няма време за поетапна, мудна само че сигурна, промяна; безперспективността и сега е рискова.

Възходът на екстремистките групи в Сахел, постоянно именуван „ световен епицентър “ на джихадисткото принуждение (но и прочут като мястото с най-висока раждаемост в света), е обвързван с неналичието на занаят (включително в случаите, когато неприятното ръководство и климатичните промени са го заличили): или хващаш оръжи, или бягаш. Това сочи отчет на Организация на обединените нации, сподели го тази година пред „ Дневник “ и Елвис Пол Тангем от Африканския съюз.

Вторият избор тревожи Европа, където макар застаряването и сложното запълване на работни места миграцията поражда яростни диспути, облечени в националистически (понякога ксенофобски и расистки) послания и зле прикриващи страха от смяната и борбата за все по-оскъдните обществени средства.

Има и „ трети “ път, за който Африка напомня в последно време. В него се обрисува най-яркият разлом сред „ млади “ и „ остарели “: радикалната смяна.

Дузина преврати (в някои страни – по два) белязаха континента в последните три години, от сполучливи в Мали и Габон до опити в Гвинея-Бисау и Сиера Леоне. Дори за тези събития е мъчно да се приказва с систематизирания, поради другите аргументи за неодобрение в другите страни. И въпреки всичко може би ги сплотява една основна дума.

 Вътрешно разселени пробват да гласоподават в източната част на Демократична република Конго

© Reuters

Вътрешно разселени пробват да гласоподават в източната част на Демократична република Конго

 

„ Ако има има едно, което свързва всички преврати в Западна Африка и Сахел, това е, че виждаме промяна на поколенията “, споделя Овигуе Егуегу. „ Всички водачи (в белязаните от прелом страни в Западна Африка – бел. Ред.), без нигерските, са млади. Ибрахим Траоре в Буркина Фасо е на 35. Асими Гоита в Мали е на 43. На 43 е и Мамади Думбуя в Гвинея. “ На 38 идва на власт оповестеният от военните за президент на Чад Махамат Идрис Деби, наследил убития си през 2021 година Баща.

В Африка са някои от най-старите водачи в света – и по възраст, и по време на власт. Те нямат нови хрумвания.

Овигуе Егуегу,

откривател, Development Reimagined

 

„ И това влиза в играта на такива като Думбуя и Махамат Деби. Думбуя споделя: „ Вижте този човек, толкоз е остарял. Няма решение за проблемите ни. Знаете ли, аз мога да донеса нещо ново “, продължава нигерийският откривател.

Подобна е равносметката на юг от Сахел. Президентът на Камерун Пол Бия е на 90. Теодоро Обианг (Екваториална Гвинея) е на 79. Бола Тинубу в Нигерия е на 71 и е демократично определен, в другояче динамичната нигерийска политическа система; само че и най-младият му конкурент бе на 63. „ Важен фактор е и какъв брой години са били на власт („ рекордьорът “ Теодоро Обианг е с 44 години – бел. ред.). Лесно е за неудовлетворен боен да каже: тези хора нямат какво да предложат. Нека сменим режима. “

Тъкмо по тази причина, продължава Егуегу, след преврата в Габон имаше цялостна смяна в управлението в камеруснкото министерство на защитата, в сигурността, в президентската армия. „ Очакваха, че може би вълната от Западна Африка се трансферира в Централна Африка и направиха измененията. “

 Празненство за годишнината от преврата в Буркина Фасо, в Уагадугу, 29 септември 2023 година <br> <br> Сваленият в Мали президент Ибрахим Бубакар Кейта бе на 75 при преврата през 2020 година Ибрахим Траоре смъкна в Буркина Фасо различен превратаджия, Пол-Анри Дамиба, тогава на 41, който бе отстранил определения президент Рок Каборе, тогава на съвсем 65. В Гвинея, по време на преврата, Алфа Конде бе на 83. Как въобще, според рекомендацията на Организация на обединените нации, да се

© Reuters

Празненство за годишнината от преврата в Буркина Фасо, в Уагадугу, 29 септември 2023 година

Сваленият в Мали президент Ибрахим Бубакар Кейта бе на 75 при преврата през 2020 година Ибрахим Траоре смъкна в Буркина Фасо различен превратаджия, Пол-Анри Дамиба, тогава на 41, който бе отстранил определения президент Рок Каборе, тогава на съвсем 65. В Гвинея, по време на преврата, Алфа Конде бе на 83. Как въобще, според рекомендацията на Организация на обединените нации, да се „ овластят младите “ на континента?

 

Успехите се губят в големите мащаби

Не всичко е изгубено. След тествания като породените от COVID-19 и войната в Украйна, а и икономическото закъснение от предшестващото десетилетие на внезапно икономическо закъснение. В резултат на едвам 1.1% напредък приблизително за последните десетилетия, 60% от африканците не престават да живеят в беднотия (абсолютният им брой се е нараснал с 30 млн.).

В мащабите на безизходицата на стотици милиони африканци не изпъкват триумфите на съответни страни, градове и браншове, трансформирали се в източници на нововъведения, работливост и напредък, се споделя в отчет на консултантската компания McKinsey от лятото.

Не съществува „ една Африка “ в стопански проект, продължава отчетът. Растежът в страните, където живеят близо половината африканци, надвишава междинния за континента. Редица страни демонстрират нараствания на вложенията, износа и урбанизацията също над междинните, а това покачва продуктивността от Етиопия и Руанда до Гана, Демократична Република Конго и Кения. Не може да се каже за забавящите се най-големи стопански системи на континента (Египет, Нигерия и Южна Африка). Тези редовно или в последно време забавящи се страни образуват към 75% от брутния вътрешен артикул на континента към 2019 година

 Все по-млада и все по-важна: Африка ще промени света

© Reuters

 

Същевременно в редовно и в последно време ускорилите растежа живеят 50% от популацията на Африка към 2019 година Растежът на континента прекомерно мощно зависи от градовете, само че в доста от тях са основани огромни частни компании със сериозен неразвит капацитет за напредък. Най-малко 345 компании все още имат годишни доходи от над 1 милиарда $ , а дружно имат доходи от над 1 трлн. Общо 230 от тях са основани в африканска страна, от локален бизнесмен . От тях едвам 52 са държавни . От приходите на всички тях обаче 70% идват от шест бранша: нефт и газ, минно дело, търговия на дребно, потребителски артикули, произвеждане и телекомуникации.

Преходът от земеделие и рандеман към услуги става доста бързо; въпросът е по какъв начин да се увеличи продуктивността. Делът на услугите в брутния вътрешен артикул пораства: от 50% през 2000 година на 56 на 100 през 2019-а. За нови работни места, които фактически ще се усилят със стотици хиляди, таман нарасналата производителство ще отвори нови благоприятни условия, счита McKinsey. Според компанията, до 2030 година, бранш услуги ще сътвори минимум 85 млн. чисти работни места – задоволително за половината нови влизащи на трудовия пазар във високопроизводителния сегмент.

Броят на нови работни места в услугите съвсем би се утроил, в случай че Африка имаше продуктивността на най-силния хъл за услуги в Азия, а това би добавило 1.4 трлн. към стопанската система на континента.

 

Друга основна стъпка: нужно е да се увеличи свързаността на стопанските системи. Едва 10% от вноса и 17% от износа на континента са сред районите му: множеството са свързани с Европа, Китай и (много по-малко) със Съединени американски щати. Подобряването на продуктивността, успеваемостта и достъпа до нови пазари може да усили приходите на упоменатите огромни компании с 550 милиарда $, счита McKinsey.

 Все по-млада и все по-важна: Африка ще промени света

© Reuters

 

Меката мощ (а по-късно – и твърдата)

 

С всичко това се трансформира и африканската политика. Русия търси там дипломатическа поддръжка, Китай завоюва известно въздействие с многомилиардни вложения или най-малкото неосъждане, Западът пробва да ускори уговорката си, до момента в който и други търсят място.

От този интерес произтича ново самочувствие. Илюстрация бе диалог на президента на Намибия с немския дипломат тази година; пратеникът на Берлин изуми водача в приемащата страна с изразени терзания от наличието на доста китайци; отговорът сигурно го е разочаровал.

 Какво

Какво „ печели “ Русия в Африка за сметка на Запада и Украйна

 

Изобилието на запаси превръщаше Африка в обект. Преходът към многополюсен свят и пресичането на геополитически апетити, младото население и всички произлизащи благоприятни условия за развиване ѝ дават късмет да е индивид, даже без обединен глас на 54-те страни. Африканският съюз през септември стана част от Г-20 и се подреди до Европейския. Значението на присъединението на Египет и Етиопия към БРИКС още е неразбираемо, само че поканата за тях отразява възходящия интерес към района от страните с упоритост да са „ опция “ в многополюсния свят.

За изборите, които вършат страните в тези условия, не може да се мисли единствено през призмата на опълчването сред лагерите. Овигуе Егуегу даде пред „ Дневник “ образец с превратите от последните години.

Тези преврати нямат общо с Русия. Дори тези в Мали, Буркина Фасо и Нигер нямат с Франция, а с националния интерес. Ако той и външнополитическите цели клонят към съответна страна, ще се работи в тази посока, била тя Русия, Съединени американски щати или Китай.

Овигуе Егуегу,

анализатор, Development Reimagined

 

Дори погледът към позициите във войната в Украйна демонстрира това: едни алармират поддръжка за съветската позиция, други, без да са „ за “ Украйна, могат да признаят терзанията на Украйна.

Ясно разбираме, че или сме покрай Студената война, или в яростна конкуренция на огромните сили, всички би трябвало да внимават, формулирайки външната си политика.

Овигуе Егуегу,

анализатор, Development Reimagined

 

Това говорене за Студената война значи ли, че мисленето от този интервал ще остане и когато остарялото потомство политици отстъпи на новите? Колониализмът може да завърши преди много време политически, „ само че стопански още е тук; младите израснаха в система, възприемана като колониална в доста връзки “, споделя Егуегу. „ Никоя страна не може да не помни историята си. Не можеш да забравиш нещо толкоз експлоататорско. И това ще продължи със промените на поколенията, колкото и да сменяте държавните управления. “

Още преди страни на континента да могат и да си помислят да бъдат „ полюси “, меката мощ на „ създаденото в Африка “ от ден на ден се усеща. „ Ню Йорк таймс “ дава образец с афробийтс звездата Burna Boy, напълнил място в Лондон с потенциал 80 хиляди души тази година. Африканската мода от ден на ден приковава вниманието. Континентът не стопира да обогатява френския език.

Платформата „ Нетфликс “ изобилства с африканска продукция (дори, да вземем за пример, неангажиращи комедии за богати фамилии в Нигерия), за чийто взрив, съгласно събеседник на „ Ню Йорк таймс “, врата отворил холивудският филм „ Черната пантера “. През 2018 година той взе „ Оскар “ за саундтрак, в който влиза ария с претекст от Али Фарка Туре – пионер на все по-известния необитаем блус (поне четири от най-популярните имена са в листата с гостували в София сред 2019 и идното лято, в това число двама от най-големите виртуози).

Афробийтс пък постоянно се бърка с афробийт – стила на емблемата на нигерийската музика в средата на предишния век Фела Кути с въздействие в международната музика и до през днешния ден. „ Фела не бе просто музикант, а политик, който искаше да промени света “, сподели френският президент Еманюел Макрон, когато посети клуба му в Абуджа през 2018 година, като част от напъните да се хареса повече в Африка.

Африка последователно заема мястото, което мащабите ѝ ѝ отреждат в света. Дори процесът да е по-бавен, в сравнение с ѝ се желае, а крайният резултат да не е предупреден.

dnevnik.bg
Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР